Agenda 2014

Projecten

Geweest

februari
5
april
2
16
23
30
mei
7
14
28
juni
4
9
juli
1
1
september
2
oktober
8
november
24
februari
25
maart
3
april
14
juni
23
september
20
januari
21
februari
6
10
10
mei
18
oktober
16
april
20
oktober
5

Uit de Chinese Muur

» Geplaatst: 4 april 2012

Foto Janneke van Steenderen

Tijdens de overzichtstentoonstelling Double Happiness konden bezoekers hun herinneringen aan en verhalen over Chinees eten op Chinese bestelbriefjes schrijven en achterlaten in de Chinese Muur, gemaakt van brood. Chinese Muur is een project van Erika Blikman en Pao Choi.

Hieronder een aantal mooie, ontroerende en grappige berichten die we met jullie willen delen.

 

285 Mijn oom werkte als taxichauffeur in het bedrijf van zijn vader in de Atjehstraat. Mijn herinnering is dat hij altijd lekkere loempia’s en heerlijke Chinese cakejes meebracht. Annie.

286 Mijn broer at bij een Chinees in 1960! Op het eten zat een dode vlieg. Daar hij een veelvraat was, riep hij niet meteen de ober, maar at om de vlieg heen. Pas toen riep hij de ober en kreeg nog een grote portie. Nog steeds eet hij veel en vaak Chinees. Maar nooit kwam hij nog eens eten tegen met een vlieg. Helaas. Moscov

298 Mijn moeder was toen ik jong was, altijd aan het experimenteren met eten. In de jaren 80 was ze in de ban van de Chinese tv kok Ken Hom. En we aten regelmatig Chinees, zwarte bonensaus, hoisinsaus, 1000 jarige eieren, soja. Als kind vond ik dat heel interessant. Samen naar de Kruiskade nieuwe producten zoeken. Super. Het meest speciale was de Kerst dat we Peking eend aten. Mijn moeder kocht een eend en deze werd volgens mijn herinnering wekenlang in het trapgat te drogen gehangen. Iedere keer als we naar boven liepen, hing de eend boven je hoofd. Uiteindelijk is dit een heerlijke maaltijd geworden, maar het was wel de laatste keer dat we Peking eend aten. De liefde die mijn moeder had heeft ze mij meegegeven en zo kwam dat ik nu uiteindelijk chefkok ben van een multiculturele keuken als de Wijkkeuken van Zuid. Lisa Goudzwaard

280 Als kind in de oorlog op zondagmorgen cake halen bij Chong Kwok Low op de Delistraat, Katendrecht. Nooit heb ik meer zulke lekkere cake geproefd! (Kwam dat toch door de oorlogstijd?) T. Moerland

278 Ik was 11 jaar en elke zondag ‘moest’ ik Chinees halen (in Goirle Noord Brabant). Het was mijn kennismaking met ’t exotische. De zachte jadekleurige banken, het grote aquarium met exotische vissen, de zachte vloerbedekking. De stapels inpakpapier, het kleine luikje en de vele kleine zakjes sambal en kroepoek. Het wachten op de bestelling en de Chinese man die altijd ‘Houloe’ zei! Jolanda

296 In de jaren 50 was er een pionier ‘Chinees’ in Den Haag en daar kon je toen ‘afhalen’, maar je moest zelf een pan meebrengen. Dolf

282 Gefrituurde aubergine van De Lange Muur. Kevin en Leonoor

 

 

 

 

 

 

273 Ik herinner mij altijd de geur van witte rijst met maggi en sate van vroeger bij mijn vader in het restaurant Chong Kwok Low op Katendrecht. Elke keer wanneer ik witte rijst eet en doe hier maggi op, komt altijd de herinnering terug. Howard Zee

274 Onze zoon wilde als schoolkind heel graag naar de Chinese Muur. Zijn vader beloofde dat we zouden gaan! Een maand later namen we hem mee naar restaurant De Chinese Muur. Zijn reactie kunt u wel voorstellen.

289 I miss Beijjing Duck! Cui Xun from Beijing

275 Met vrienden gaan we graag Chinees eten, natuurlijk in het centrum van Rotterdam. Als mensen voor het eerst meegaan naar ons favoriete restaurant, dan bestelt mijn man graag typisch Chinese dingen als kippenvoetjes, eendetongetjes, kwal en natuurlijk Peking Eend.

295 In 2008 zijn wij in Beijing in een Chinees gezin geweest en hebben kennis gemaakt met ’t echte Chinese eten. Dat wil zeggen dat we daarna nooit meer in een Chinees restaurant in Nederland hebben gegeten. Hans en Nellie

290 Dank u wel. Ik heb Chinees gegeten in mijn thuis van schoonvader. Papa Lam.

292 1x Foey Hai – 1 Nasi – Kroepoek

277 Op zondag 1x per maand gingen wij altijd naar Avifauna in Alphen aan de Rijn. Toen was Chinees eten nog niet zo in. 1980/1990 B. van Loon

301 In 1995 ging ik naar China als deelnemer aan het forum niet gouvernementele organisaties voor vrouwenemancipatie. Dit forum ging vooraf aan de vijfde VN vrouwenconferentie in Beijing. We sliepen in flats in de stad Huairan, een uur reizen vanaf Beijing. Het forum was een half jaar voor de conferentie verplaatst naar deze plek, omdat de Chinese overheid vreesde voor ongeregeldheden, vooral rondom Free Tibet & acties van lesbiennes. In de flat was het cement nog niet droog. De studenten die als hotelpersoneel werkten hadden hun thee in jampotjes en hun eten in emaille kommen. Wij konden kiezen uit ‘continental’ en Chinese ontbijt. Aan het eind van de 10-daagse bijeenkomst ging ik met 3 Amerikaanse vrouwen lunchen in een echt Chinees restaurant. We kozen de ingrediënten en gerechten die ons lekker schenen en konden steeds bij bestellen. Het was het lekkerste Chinese eten dat ik ooit heb geproefd en een fijne afsluiting van 10 dagen China en de wereldvrouwenconferentie. Janny Nieboer

Hartelijk dank voor alle mooie berichten!

Terugblik Double Happiness en Eet en Geluk Club

» Geplaatst: 27 maart 2012

Zaterdag 3 maart jl. was de laatste dag van Double Happiness in het Gemaal op Zuid. In totaal heeft de tentoonstelling zo´n 600 bezoekers gehad, met als hoogtepunt zo´n 160 bezoekers tijdens de Eet en Geluk Club.

Een dag vol activiteiten rondom Chinees eten voor jong en oud. Al voordat de middag officieel begon, liepen er al buurtbewoners nieuwsgierig het Gemaal binnen om te kijken wat er te doen was. Om 14.00 uur, toen het programma startte, was het al goed druk, en hadden Ian Yang en Railyson Martina, net genoeg ruimte voor hun performance van de Boodschappentassenruil. Hiermee was de Eet en Gelukclub geopend en gingen de bezoekers enthousiast aan de slag met het maken van hun eigen dumplings en loempiaatjes en bekeken aandachtig de tentoongestelde projecten. Bij één van de projecten, de Chinese Moestuin, kon men zaadjes uitkiezen en informatie inwinnen om er vervolgens thuis een moestuin mee te beginnen. Degenen die minder groene vingers hadden, konden bij de wandelende moestuindame terecht voor tuinverhalen of bij het project Afscheidsfoto luisteren naar de verhalen van Chinese migranten. Voor de zoetekauwen waren de smaakvolle Chinese bonbons van Jinai Looi een genot voor de smaakpupillen.

De deelnemers van de kookworkshop hadden hier geen tijd voor, want ze gingen na de performance gelijk aan de slag met het maken van traditionele Chinese thuisgerechten onder begeleiding van drie Chinese thuiskoks. Braaf sneden ze de gember en knoflook en keken ze toe hoe één van de Chinese thuiskoks met een Chinese keukenbijl de eend in stukken hakte. De bezoekers aanschouwden deze kookworkshop alsof het een live performance was. De deelnemers maakten kennis met vreemde ingrediënten zoals Naam Yu (rode pasta van gefermenteerde sojabonen), gezouten eendeneieren en Woe Tau (taro). De grote wokbranders stonden op de binnenplaats gereed zodat de thuiskoks de gerechten konden klaarmaken. Dat moest tijdig gebeuren want de gerechten speelden ook een belangrijke rol bij het gesprek Aan Tafel.

Onder leiding van Wanting Li gingen Boudie Rijkschroeff (directeur Inspraak Orgaan Chinezen), Bjorn Staps (fotograaf van Stromend Geluk: Aquarium Oriëntal) en Aernout Bouwman-Sie (oprichter van filmfestival Asiascope) in gesprek over de invloed van het Chinese eten en de Chinese restaurants in de Nederlandse geschiedenis. Volgens hen is het Chinese eten en de Chinese restaurants zeker onderdeel van het Nederlandse erfgoed geworden. De Chinese afhaal is niet meer weg te denken uit het straatbeeld; er staat zelfs een miniatuur Chinees restaurant in Madurodam.  Ook in de politiek heeft het Chinese eten zijn plek gekregen door het zogenoemde Bami-akkoord, dat een akkoord betrof dat is beklonken in een Chinees restaurant. De Chinese restaurants waren ook een overlevingsmechanisme voor in Nederland startende Chinese nieuwkomers. Zij konden hier weinig doen met de beroepen die ze in China uitoefende en het runnen van een restaurant was dé manier om het hoofd boven water te houden. Tegenwoordig is dat helaas wat ingewikkelder geworden door alle regels en het benodigde startkapitaal. Je ziet daarom steeds vaker snackbars gerund door Chinezen: want er is in Nederland altijd wel vraag naar een patatje met en een kroketje uit de muur.

Toen alle gerechten waren geproefd en de woks alweer waren afgewassen, keken we terug naar een drukbezochte en geslaagde middag. Met veel lekker eten en gelukkige mensen.

Met dank aan alle medewerkers en vrijwilligers van China op de Kaap, Gemaal op Zuid, Kosmopolis Rotterdam, Jinai Looi, Mo Kit Wong, Sut Moei Cheung, Kwai Ngor Tang, Wanting Li,  Aernout Bouwman-Sie, Boudie Rijkschroeff en Bjorn Staps.

Tentoonstelling Double Happiness in Gemaal op Zuid 2012

» Geplaatst: 3 maart 2012

Vrijdag 20 januari 2012 is de opening van de tentoonstelling Double Happiness in Gemaal op Zuid. Een tentoonstelling met vijf kunstprojecten van China op de Kaap die vorig jaar zijn gepresenteerd in het kader van 100 jaar Chinezen in Nederland.

Iedereen is van harte welkom om aanwezig te zijn bij deze feestelijke opening! Aanvang is om 17.00 uur. Aaron Wan, acteur, opent de tentoonstelling en Hans Walgenbach, directeur van Museum Rotterdam, zal ‘Vaderlandse Schat’ in ontvangst nemen. Om alle kwade geesten weg te jagen en al het voorspoed voor het nieuwe jaar te verwelkomen, vragen we iedereen om potten en pannen van huis mee te nemen en mee te doen aan een ‘schone’ versie van het Chinese vuurwerk. Na afloop kunnen de potten en pannen gevuld worden met een gratis portie nasi of bami (op=op)! In de hal kunnen de longen uit het lijf gezongen worden met karaoke. Voor degene die meer van rust houdt, is er een workshop Kalligrafie waar je Chinese Nieuwjaarswensen leert schrijven.

In de tentoonstellingsruimte kunt u (na)genieten van de volgende vijf werken van China op de Kaap. Kent u ze nog? De Chinese Moestuin, Cooking up stories met Vaderlandse Schat, Boodschappentassenruil, Afscheidsfoto en de Chinese Muur (dit project van Erika Blikman en Pao Choi was o.a. eerder te zien tijdens Kunstfactor Live! in LanterenVenster). Voor de tentoonstellingsvormgeving is samengewerkt met interieurontwerper Dada Wang.
In de Orangerie van het Gemaal op Zuid vindt de expositie plaats van Chinees Meisje, The Hu Family van Fenmei Hu, Linda Malherbe en Joop Reijngoud.

Op zaterdag 25 februari kunt u aanschuiven bij de Eet en Geluk Club. Een doorlopend programma rondom Chinees eten met verschillende performances. Wilt u de fijne kneepjes van de Chinese keuken leren, dan kunt u die dag samen met Chinese thuiskoks gerechten voorbereiden. Geef u op via pao@chinaopdekaap.nl.

Als afsluiting geeft Khing Njoo op zaterdag 3 maart 11.15 – 13.00 uur een kennismakingsles Qi Gong. Gratis en voor iedereen toegankelijk. Aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst (info@gemaalopzuid.nl).

De tentoonstelling Double Happiness is tot en met zaterdag 3 maart te zien in het Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141 in Rotterdam. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op www.gemaalopzuid.nl of www.chinaopdekaap.nl.

Eet en Geluk Club 2012

» Geplaatst: 25 februari 2012

Na een mooie opening van de tentoonstelling Double Happiness op 20 januari jl. vindt er op zaterdag 25 februari de Eet en Geluk Club plaats in het Gemaal op Zuid.

Een doorlopend programma van 14.00 tot 17.00 uur rondom Chinees eten met o.a. verschillende performances, kookworkshops en filmvertoningen. Het uitwisselen van recepten en verhalen en samen koken en eten staat deze middag centraal. Niet alleen de liefde, maar ook het thuisgevoel gaat bij een Chinees door de maag! Ervaar het zelf tijdens de verschillende activiteiten van deze middag.

Het programma wordt geopend door de performance van de Boodschappentassenruil door Ian Yang en Railyson Martina. Bij de Chinese Takeaway kan men authentieke Chinese thuisgerechten leren koken (deze mini-workskookworkshop zit helaas vol!).
Naast dit onderdeel valt er nog heel veel te beleven in de Eet en Geluk club in het Gemaal op Zuid. Elk gerecht van de Chinese Takeaway is het uitgangspunt van een informeel gesprek Aan Tafel met Aernout Bouwman-Sie (oprichter van filmfestival AsiaScope), Timo de Rijk (hoogleraar Design Cultures) en Boudie Rijkschroeff (directeur Inspraak Orgaan Chinezen). Gesprek onder leiding van Wanting Li die tevens korte toelichting geeft op de thuisgerechten van Chinese Takeaway. Iedereen is welkom om aan te schuiven en deel te nemen aan het gesprek over Chinese restaurants. Door middel van deze gesprekken proberen ze er achter te komen wat de rol en invloed is van Chinees eten op het leven van Chinezen in Nederland en in de Nederlandse geschiedenis?

Verder kan je bij Multi Snack dumplings en loempiaatjes vouwen met een eigen samengestelde vulling, bij fooddesigner Jinai Looi een fusionhapje kopen, luisteren naar Chinese Moestuin verhalen die verteld worden door de rondlopende moestuindame, zaadjes voor de moestuin verzamelen en uitwisselen, terug in de tijd met de foto expositie Afscheidsfoto’s, genieten van de filmfragmenten uit de documentaire Chinese Restaurants van de Canadees-Chinese filmmaker Cheuk Kwan en het beeldend verhaal Stromend Geluk: Aquarium Oriëntal van fotograaf Bjorn Staps bewonderen. Daarnaast is de tentoonstelling ‘Double Happiness; honderd jaar Chinezen in Nederland’ vrij te bezichtigen.

Kortom, een middag vol lekkere activiteiten over en met Chinees eten, die je in het Jaar van de Draak veel geluk en voorspoed zullen brengen.
De Eet en Geluk Club is gratis toegankelijk voor publiek en vanaf 14.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling Double Happiness is vanaf 11.00 uur al te bezichtigen.
Adres: Gemaal op Zuid, Pretorialaan 141, Rotterdam

Programma:
14.00     Aanvang
14.10     Performance Boodschappentassenruil door Ian Yang en Railyson Martina
14.30     Eten met je ogen: fragmenten van documentaire Chinese Restaurants
14.30     Chinese Takeaway (vol)
15.10     Performance Boodschappentassenruil
16.00     Aan Tafel: informeel gesprek over Chinese restaurants

Doorlopende activiteiten:
Stromend Geluk: Aquarium Oriëntal van Bjorn Staps
Multi Snack
Chinese Moestuin, performance van Linda Hu en het zadenkraampje
Afscheidsfoto’s

Deze middag ook te koop: hapjes van Jinai Looi, het boek Stromend Geluk: Aquarium Oriëntal voor €19,95 en de DVD box van Chinese Restaurants met 15 episodes / 5 films en een muziek CD voor € 40,-.

 

Optreden tijdens opening tentoonstelling Double Happiness

» Geplaatst: 13 februari 2012

De tentoonstelling Double Happiness werd geopend met een lied gezongen door Aaron Wan met visuele ondersteuning van HoiShan Mak.

Plantdag Ginkgo-boom

» Geplaatst: 24 november 2011

Op donderdag 24 november 2011 wordt op feestelijke wijze een Ginkgo-boom geplant in aanwezigheid van bestuurder Marit van der Riet van de deelgemeente Feijenoord en China op de Kaap.

Tijdens de viering van Chinees Nieuwjaar in Katendrecht, welke werd georganiseerd door China op de Kaap, heeft de deelgemeente Feijenoord een Ginkgo-boom geschonken aan de gemeenschap in Katendrecht.

Bewoners van Katendrecht en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om bij dit feestelijke moment aanwezig te zijn.

Ook worden de tien vliegers met daarop wensen voor China op de Kaap opgelaten onder het genot van een speciale Ginkgo-soep. De aanvang is om 14.00 uur, met om 14.30 uur een officieel moment en zal plaatsvinden in het Kaappark aan de zijde van de Wodanstraat.

Bekijk hier de foto’s van de Ginkgo boomplantdag.

Kaap aan Tafel – 100 jaar Chinees eten in Nederland

» Geplaatst: 19 september 2011

China op de Kaap sluit het jaar af met een diner voor 100 gasten. Onder het genot van een bijzonder menu maakt u dan kennis met de Chinese eetcultuur zoals die in Nederland is.

U kunt zich inschrijven via diner@chinaopdekaap.nl
Kosten: 25 euro p.p.
Datum en tijd: 8 oktober vanaf 18.00 uur
Locatie: Tolhuisstraat 107, Katendrecht
Klik hier voor de routebeschrijving.

Bekijk hier de foto’s van Kaap aan Tafel.

« Nieuwere berichtenOudere berichten »

China op de Kaap © 2019|Webdesign: Gerard Vink - - -