Agenda 2014

Projecten

Geweest

februari
5
april
2
16
23
30
mei
7
14
28
juni
4
9
juli
1
1
september
2
oktober
8
november
24
februari
25
maart
3
april
14
juni
23
september
20
januari
21
februari
6
10
10
mei
18
oktober
16
april
20
oktober
5

Boekpresentatie ‘THUIS’

» Geplaatst: 5 oktober 2014

Op zondag 5 oktober 2014 van 15.00-17.00 uur in Belvédère, Verhalenhuis Rotterdam vindt de feestelijke boekpresentatie plaats van ons boek ‘THUIS’.

Op deze middag vieren we de totstandkoming van het boek met een leuk verrassingsprogramma. De mensen die in de voorverkoop het boek hebben besteld, kunnen op deze middag hun exemplaar ophalen. Geïnteresseerden die het boek nog niet hebben besteld, kunnen op deze dag het boek kopen bij de stand van Trichis.

Wil jij de boekpresentatie bijwonen, stuur dan een mail vóór woensdag 1 oktober naar info@chinaopdekaap.nl en vermeld hierbij naam, telefoonnummer en of je een introducé meeneemt.

THUIS
Het boek is een verzameling van drie jaar kunstprojecten van China op de Kaap waarin het gehele proces – van concept tot eindresultaat –in geuren en kleuren wordt uitgelicht. Projecten als Afscheidsfoto, Chinese Moestuin, Boodschappentassenruil of Cooking up Stories komen hierin aan bod en laten zien hoe de samenwerking tussen de Chinese en Nederlandse deelnemers hebben geleid tot verschillende artistieke resultaten. De makers hebben hun ervaringen en verhalen verwerkt in bijvoorbeeld een fotoserie, performance of een interactieve kunstinstallatie. In het boek is dit terug te zien in woord en beeld: persoonlijke reacties en portretten van deelnemers, heerlijke recepten met Chinese en Nederlandse ingrediënten en informatie over de achterliggende werkwijze van een project.

‘Thuis’ biedt een waar kijkje in de keuken van de Chinese gemeenschap in Nederland en van betrokken community art makers die een brug willen slaan tussen de Chinese en Nederlandse gemeenschap.

Het boek is nu te bestellen via de webshop van Trichis.

Thuis – China op de Kaap
Erika Blikman, Pao Choi, Yuen Han Lam
Paperback | 120 pagina’s, 20×27 cm | ISBN 978-94-92077-01-1 | € 32,00

 

 

Voorverkoop boekpublicatie China op de Kaap/ *Voorverkoop is afgelopen*

» Geplaatst: 20 april 2014

 

Na drie jaar China op de Kaap, gaan we een boekpublicatie uitgeven met de werktitel THUIS, community art door China op de Kaap!

Het wordt een prachtig boek waarin we de artistieke resultaten van ons onderzoek naar het thuisgevoel onder de Chinese gemeenschap in Nederland presenteren. Aan de hand van bekende werken zoals de Chinese Moestuin, Afscheidsfoto, Theetantes, Cooking up Stories, Kaap aan tafel en Boodschappentassenruil tonen we het voor ons zo specifieke thuisgevoel van de Chinese cultuur.

Het is een verzameling van wat we de afgelopen drie jaar hebben gedaan aan community art projecten, van het proces tot het eindresultaat. Je ziet dat veel van ons werk tot stand is gekomen in samenwerking met de Chinese gemeenschap zelf, bewoners van Katendrecht, maar ook andere betrokkenen. Hun ervaringen en verhalen hebben we gebruikt voor het maken van bijvoorbeeld een fotoserie, een kunstinstallatie of performance.

Met het boek willen we ook een positieve bijdrage leveren aan de identiteit van de Chinese gemeenschap in Nederland, deze zichtbaar maken en de misvattingen en stereotyperingen wegnemen door een ander perspectief op de Chinese gemeenschap te laten zien.

Yuen Han vertelt bij Wakker@Rijnmond meer over ons boek, luister hier het fragment terug.

Vind jij het ook belangrijk dat wij dit boek gaan uitgeven?
En draag je China op de Kaap een warm hart toe?
Schrijf je dan hieronder in voor de voorverkoop van het boek en draag bij aan het realiseren van deze publicatie!
*Voorverkoop is afgelopen*

Inschrijving voorverkoop
Wie zich nu inschrijft krijgt het boek voor de gereduceerde prijs van €25,- (exclusief verzendkosten). Bovendien draag je dan bij aan het realiseren van onze publicatie, word je naam vermeld in het colofon en word je op de hoogte gehouden van de voortgang van het boek.
Na 20 april 2014 zal het boek €32,- gaan kosten. In juni gaan we het boek feestelijk presenteren. Als deelnemer aan onze voorverkoop word je te zijner tijd uiteraard uitgenodigd voor deze heugelijke presentatie waar je tevens jouw bestelde boek(en) kan ophalen.

Limited Edition
Boek + unieke print (20 x 25 cm) + zadenpakket (gelimiteerde oplage 15)
Je kunt vanaf vandaag ook intekenen voor een limited edition van slechts 15 stuks. Deze bestaat uit een genummerde en gesigneerde oplage. OP = OP, dus wees er snel bij!
Bij ieder boek ontvang je een exclusieve print van één foto uit het boek (20 x 25 cm t.w.v. €350,-) en een speciaal samengesteld pakket van zaden voor Chinese en Nederlandse groenten en kruiden. Deze limited edition inclusief print en zadenpakket kost  €250,- (exclusief verzendkosten).

Kleine bijdrage kan ook!
Draag jij ons een warm hart toe en wil je ons steunen met een bijdrage van onder de  €25,-?
Dat kan ook, met een bijdrage onder de €25,- nemen we jouw naam op in het colofon.

Annulering Kaapse Afhaalroute

» Geplaatst: 16 oktober 2013

Helaas zijn we genoodzaakt om de Kaapse Afhaalroute te annuleren. We vinden het ontzettend jammer dat we de rijke oogst van de Chinese Moestuin nu niet groots kunnen vieren. Ben je wel benieuwd naar de resultaten van de Chinese Moestuin en wat die hebben bijgedragen aan ons onderzoek naar het thuisgevoel onder de Chinese gemeenschap?

Kunstboek China op de Kaap

Alle resultaten van de Chinese Moestuin en Afscheidsfoto willen we bundelen in een eigen kunstboek over China op de Kaap; van slimme tuiniertips en lekkere recepten tot verhalen en foto’s van Chinese migranten, van informatie over bijzondere Chinese groenten en kruiden tot de creatie van de nieuwe theesmaak Kaapse Thee.

Onze subsidiënten maken al een deel van dit prachtige kunstboek vol illustraties en verhalen mogelijk. Het andere deel willen we bij elkaar krijgen door middel van sponsoring, voorverkoop en crowdfunding. Draag je China op de Kaap een warm hart toe en wil je een donatie doen aan ons kunstboek, mail dan naar info@chinaopdekaap.nl. Dan ontvang je meer informatie over de mogelijkheden van doneren. Hartelijk dank!

 

Samenwerking Zuidzijde en China op de Kaap

» Geplaatst: 17 juli 2013

Waar gaat het nou eigenlijk allemaal om bij de inspanningen van Stichting Zuidzijde? Voor bewoners is dat toch vooral dat zij nieuwe mogelijkheden zien, hun talenten en capaciteiten ontwikkelen, zich verbonden voelen met hun buurt, kortom: dat ze zich thuis voelen.

Dat thuisgevoel is ook de basis voor het kunstproject ‘China op de Kaap’. Dit initiatief laat zien dat bewoners van Katendrecht zich op allerlei manieren thuis kunnen voelen in hun wijk.

Het ligt voor de hand dat China op de Kaap en Zuidzijde elkaar hebben gevonden in ideeën, overtuigingen en activiteiten. Daarom gaan ze een samenwerking aan. De eerste vrucht van die samenwerking is het Thuis op Zuid ontbijt dat in oktober 2013 plaatsvindt. Dit ontbijt is in Cultuurwerkplaats Carnisse en heeft daarmee een duidelijke koppeling tussen kunstenaars en bewoners.

Precieze datum en adres volgen.

 

Start Chinese Moestuin 2013

» Geplaatst: 18 mei 2013


Er is een nieuw stukje grond gevonden op Katendrecht voor de Chinese Moestuin!
Het braakliggende stukje grond tussen Tolhuisstraat en Veerlaan lag er een paar maanden geleden nog verlaten bij. Maar door de komst van de Chinese Moestuin en het Varkenshuis met de twee rondsnuffelde varkens, Blonde Arie en Slome Japie, wordt deze tussentijdse ruimte intensief gebruikt en is het een ontmoetingsplek geworden voor de buurt.

Samen met de Chinese Vrouwenvereniging Katendrecht en de Kidsclub van het Varkenshuis hebben Erika en Yuen Han sinds maart voorbereidingen getroffen voor de Chinese Moestuin; van verhoogde groentebedden maken, hondenpoep opruimen, compost verspreiden, stekjes kweken tot de eerste zaadjes zaaien.

Op zaterdag 18 mei tijdens het voorjaarsfestival Zaait! van Rotterdamse Oogst is het zo ver, dan is de feestelijke start van de Chinese Moestuin. Daarmee start ook het vervolg van het kunstproject China op de Kaap uit 2011. We gaan verder waar we destijds zijn gebleven namelijk het ontleden van het thuisgevoel onder de Chinese gemeenschap door in te zoomen op een alledaags iets als eten. Immers, je bent wat je eet! En dat geldt zeker voor Chinezen.

Programma start Chinese Moestuin
Om 13.10 uur is er een gesprek tussen boer Lammert Blikman en dochter Erika Blikman over de kunst van het verbouwen van groenten. Buurtbewoonster Fengqiu Chen maakt een Chinees gerecht met varkensvlees en groenten. Hierna wordt er gezamenlijk met boer Lammert in de tuin gewerkt en wordt er maïs gezaaid wat later als voer dient voor de varkens van het Varkenshuis. Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers in de Chinese Moestuin deelnemen aan een Chinese theeproeverij. Bezoekers krijgen een korte introductie over de verschillende Chinese theesoorten die in de moestuin worden gekweekt.

Doneer op deze dag uw oude theekopjes en extra zaadjes
Maandelijks wordt er in de tuin een bijeenkomst georganiseerd, zoals Theetantes, waarbij vrouwen van diverse achtergronden samen thee drinken en hun eigen theetradities en levensverhalen uitwisselen.

Hiervoor hebben zij nog oude theekopjes nodig! Heb jij nog wat thuis staan dat niet meer wordt gebruikt, doneer het dan aan Theetantes, zodat ze dankzij uw bijdrage onder het genot van een kopje thee elkaar beter kunnen leren kennen.

De Chinese Moestuin is ook nog op zoek naar verschillende zaden, zoals Afrikaantjes, Geranium, Kamille, Viooltjes, Bittermeloen en Sint Janskruid. Heeft u nog zaadjes over maar geen plek meer in uw tuin, doneer ze aan de Chinese Moestuin.

Tot Zaait!

Datum: zaterdag 18 mei
Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Locatie: de Chinese Moestuin ligt naast het Varkenshuis op de kruising van Tolhuisstraat en Veerlaan in Rotterdam Katendrecht.
Alle activiteiten tijdens Zaait! festival zijn gratis toegankelijk.

GEZOCHT: Buurtbewoners die mee willen tuinieren in de Chinese Moestuin op Katendrecht

» Geplaatst: 5 april 2013

Voor het kunstproject China op de Kaap zijn wij op zoek naar enthousiaste buurtbewoners die willen tuinieren in de Chinese Moestuin (deel 2). Samen met de Chinese Vrouwenvereniging Katendrecht onderhoud je deze speciale moestuin waar allerlei verschillende Chinese en Hollandse groenten, kruiden en theesoorten worden gekweekt.
Er worden gezellige bijeenkomsten georganiseerd waarbij er samen wordt thee gedronken, gekookt en gegeten met de opbrengsten uit de tuin. We hopen het oogstseizoen af te sluiten met een groot oogstdiner!

Verhalen uit de moestuin worden in tekst en beeld vastgelegd en gebundeld in een publicatie die bijdraagt aan de nieuwe geschiedenis van de Kaap.

Wil je meehelpen aan deze moestuin en wil je meer te weten komen over de Chinese eetcultuur? Geef je dan snel op via info@chinaopdekaap.nl.
Locatie Chinese Moestuin: kruising Tolhuisstraat en Veerlaan, bij het Varkenshuis.

Art project “China op de Kaap” is looking for volunteers.

In 2011 the art project “ China op de Kaap” has revealed the stories about the Chinese migration and eating culture in a creative and accessible way. This year this project will be continued with the two most successful subprojects “Afscheidsfoto” (Photos of Farewell) and “Chinese Moestuin” (The Chinese Vegetable Garden”). The two producers and also visual artists, Erika Blikman and Yuen Han Lam, are looking for a group of enthousiastic and involved volunteers who have green thumbs for helping in the garden.

The “Chinese Moestuin” is situated on the grounds between Tolhuisstraat and Veerlaan in Katendrecht. It is a garden where Chinese vegetables, herbs and different kinds of tea are grown. The garden is a meeting place for local residents, where they can garden together and where they can learn more about each other. After the harvest, there will be cooking sessions in the garden or at the people’s homes. Stories from the garden will be put down in writing and will be made visible and collected in a publication.

For the gardening and maintenance of the garden we are looking for enthusiastic and involved local residents with green thumbs, who want to work together with the local Chinese women’s group of Katendrecht. For those who are interested, can also help in the “Varkenshuis” (Pig’s house), which is situated next to the garden. We hope to conclude this project with a grand harvest diner with the own-grown vegetables and herbs.

Do you want to volunteer? Please apply by sending a e-mail to info@chinaopdekaap.nl and also tell us what you want to grow.

 

GEZOCHT: Levensverhalen over de Chinese gemeenschap in Nederland

» Geplaatst: 5 april 2013

Voor het kunstproject China op de Kaap zijn wij op zoek naar acht deelnemers die hun levensverhalen willen delen in Afscheidsfoto (deel 2), een collectie van verhalen, foto’s en objecten van Chinezen in Nederland van verschillende generaties.

We zijn hiervoor op zoek naar mensen die:
- afkomstig zijn uit China en sinds kort in Nederland wonen, vanwege studie, werk of liefde;
- Chinese ouders hebben, en opgegroeid zijn in Nederland (tweede generatie Chinese migranten);
- van niet-Chinese afkomst zijn en veel met Chinese mensen omgaan;
- afkomstig zijn uit China en geadopteerd zijn door een Nederlands stel.

(Oud) Bewoners uit Katendrecht zijn van harte welkom om zich aan te melden. De gesprekken vinden plaats in de maanden mei – juli 2013.

De verhalen en foto’s worden opgenomen in een publicatie die zal bijdragen aan de Chinese geschiedenis in Nederland.

Kent u iemand of bent u zelf geïnteresseerd, neem dan contact op via info@chinaopdekaap.nl.

Art project “China op de Kaap” is looking for participants.
In 2011 the art project “ China op de Kaap” has revealed the stories about the Chinese migration and eating culture in a creative and accessible way. This year this project will be continued with the two most successful subprojects “Afscheidsfoto” (Photos of Farewell) and “Chinese Moestuin” (The Chinese Vegetable Garden”). The two producers and also visual artists, Erika Blikman and Yuen Han Lam, are looking for 8 people who want to participate in “Afscheidsfoto”.

In “Afscheidsfoto” life stories, photos and objects of Chinese people of different generations living in The Netherlands will be collected for an exhibition and for a publication. We want to talk about the main question: Do they feel Chinese in The Netherlands, and how much Chinese do they feel? We also want to make their stories visible. Therefor the participants will be portrayed in their own house. Besides that, we also want to use existing photo material from the private collection of the participants.

We are looking for 8 persons:
- Who are originated from China and who are recently living in The Netherlands, because of study, work or love
- Who have Chinese parents and are raised in the Netherlands (the second generation)
- Who are not originated from China but go about with Chinese people.
- Who are originated from China and are adopted by a Dutch couple.

(Former) residents of Katendrecht are welcome to participate! The interviews will be taken in the period of May – July 2013.

Do you know someone who fits the codes or do you want to participate yourself, please contact Erika Blikman or Yuen Han Lam by sending an email to info@chinaopdekaap.nl.

Oudere berichten »

China op de Kaap © 2022|Webdesign: Gerard Vink - - -