Agenda 2014

Projecten

Geweest

februari
5
april
2
16
23
30
mei
7
14
28
juni
4
9
juli
1
1
september
2
oktober
8
november
24
februari
25
maart
3
april
14
juni
23
september
20
januari
21
februari
6
10
10
mei
18
oktober
16
april
20
oktober
5

Start Chinese Moestuin 2013

» 18 mei 2013Projecten


Er is een nieuw stukje grond gevonden op Katendrecht voor de Chinese Moestuin!
Het braakliggende stukje grond tussen Tolhuisstraat en Veerlaan lag er een paar maanden geleden nog verlaten bij. Maar door de komst van de Chinese Moestuin en het Varkenshuis met de twee rondsnuffelde varkens, Blonde Arie en Slome Japie, wordt deze tussentijdse ruimte intensief gebruikt en is het een ontmoetingsplek geworden voor de buurt.

Samen met de Chinese Vrouwenvereniging Katendrecht en de Kidsclub van het Varkenshuis hebben Erika en Yuen Han sinds maart voorbereidingen getroffen voor de Chinese Moestuin; van verhoogde groentebedden maken, hondenpoep opruimen, compost verspreiden, stekjes kweken tot de eerste zaadjes zaaien.

Op zaterdag 18 mei tijdens het voorjaarsfestival Zaait! van Rotterdamse Oogst is het zo ver, dan is de feestelijke start van de Chinese Moestuin. Daarmee start ook het vervolg van het kunstproject China op de Kaap uit 2011. We gaan verder waar we destijds zijn gebleven namelijk het ontleden van het thuisgevoel onder de Chinese gemeenschap door in te zoomen op een alledaags iets als eten. Immers, je bent wat je eet! En dat geldt zeker voor Chinezen.

Programma start Chinese Moestuin
Om 13.10 uur is er een gesprek tussen boer Lammert Blikman en dochter Erika Blikman over de kunst van het verbouwen van groenten. Buurtbewoonster Fengqiu Chen maakt een Chinees gerecht met varkensvlees en groenten. Hierna wordt er gezamenlijk met boer Lammert in de tuin gewerkt en wordt er maïs gezaaid wat later als voer dient voor de varkens van het Varkenshuis. Tussen 14.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers in de Chinese Moestuin deelnemen aan een Chinese theeproeverij. Bezoekers krijgen een korte introductie over de verschillende Chinese theesoorten die in de moestuin worden gekweekt.

Doneer op deze dag uw oude theekopjes en extra zaadjes
Maandelijks wordt er in de tuin een bijeenkomst georganiseerd, zoals Theetantes, waarbij vrouwen van diverse achtergronden samen thee drinken en hun eigen theetradities en levensverhalen uitwisselen.

Hiervoor hebben zij nog oude theekopjes nodig! Heb jij nog wat thuis staan dat niet meer wordt gebruikt, doneer het dan aan Theetantes, zodat ze dankzij uw bijdrage onder het genot van een kopje thee elkaar beter kunnen leren kennen.

De Chinese Moestuin is ook nog op zoek naar verschillende zaden, zoals Afrikaantjes, Geranium, Kamille, Viooltjes, Bittermeloen en Sint Janskruid. Heeft u nog zaadjes over maar geen plek meer in uw tuin, doneer ze aan de Chinese Moestuin.

Tot Zaait!

Datum: zaterdag 18 mei
Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Locatie: de Chinese Moestuin ligt naast het Varkenshuis op de kruising van Tolhuisstraat en Veerlaan in Rotterdam Katendrecht.
Alle activiteiten tijdens Zaait! festival zijn gratis toegankelijk.

2 reacties

  1. Fantastisch initiatief. Jammer dat ik er zaterdag niet bij kan zijn. Ga ander vrijwilligerswerk doen voor Het Hefpark
    (v.h. Stiroblok) tegenover Stieltjesplein.
    Hier komt binnenkort een park. Ik ga zeker kijken op een andere dag.

    Geplaatst door bep adamus | 14 mei 2013/18:42

  2. 1bulletin…

    Geplaatst door 1carnage | 17 februari 2022/16:41

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

« terug naar het programma overzicht «

China op de Kaap © 2022|Webdesign: Gerard Vink - - -