Agenda 2014

Projecten

Geweest

februari
5
april
2
16
23
30
mei
7
14
28
juni
4
9
juli
1
1
september
2
oktober
8
november
24
februari
25
maart
3
april
14
juni
23
september
20
januari
21
februari
6
10
10
mei
18
oktober
16
april
20
oktober
5

Smell&tell tijdens CinemAsia in ‘t Land

» 14 april 2012

Zeg me wat je ruikt en wij zeggen wie je bent!

Op zaterdag 14 april wordt er vanaf 15.00 uur in LantarenVenster twee films vertoond in het kader van Cinemasia in ’t Land. China op de Kaap organiseert om 17.00 uur, aansluitend op de korte film Generation Y het kunstproject Smell&tell.

Generation Y is één van de drie winnende inzendingen van CinemAsia’s FilmLab, waarbij jonge filmmakers de kans krijgen zich te bewijzen. Het thema dit jaar was GenerAsian. Igrien Yin Liu is een pas afgestudeerd juriste met een grote passie en interesse voor film en fotografie. In de film komt haar Aziatische culturele achtergrond naar voren tijdens een gesprek tijdens Mahjongen met vier vriendinnen over familie, liefde en vriendjes. Ondanks dat ze in een westerse samenleving zijn opgegroeid, blijken hun opvattingen niet zoveel te verschillen met die van hun ouders. Na de Q&A met de regisseur Ingrien Yin Liu neemt het publiek plaats aan de Mahjong tafels.

Zoals te zien is in de film Generation Y, is Mahjong een populair gezelschapsspel, die in de jaren 20 werd geïntroduceerd in Nederland. Er gaan verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van het spel. Zelfs de betekenis van de naam is een raadsel. Letterlijk vertaald betekent Mahjong “Kibbelende Vogels”. Misschien omdat het geluid van het schudden van de stenen lijkt op het geluid van een heleboel vogels die kibbelen om eten. Of misschien komt het door het vele gepraat tijdens dit gezelschapsspel door de veelal vrouwelijke spelers.

Wat zeker is, Mahjong kan net als eten mensen verbinden en hebben allebei te maken met emotie, met het delen van verhalen en herinneringen. Raak je opeens overspoeld door het gevoel van geluk en weet je niet waar dat vandaan komt, dan is de kans groot dat het komt door een geur uit het verleden die deze emotie oproept. Geur bepaalt ook voor 90% de smaak van ons eten.

Met dit zintuig gaan we tijdens Smell&tell op zoek naar je eigen thuisgevoel. Aan de hand van geuren, wisselen we verhalen en herinneringen uit die worden vastgelegd op speciale Geur DNA kaarten. Elke geur heeft zijn eigen oorsprong of ingrediënt. De samenstelling van al die geuren vormt een Geur DNA. Welke geuren zijn populair? Welke verschillende associaties kan een geur hebben? Verschillen die per generatie en zijn die cultuurgebonden? Het publiek kan de Geur DNA’s bekijken, de geuren ruiken en worden misschien zelf daardoor herinnerd aan hun eigen thuisgevoel.

Voor meer informatie over het totale programma van Cinemasia in ’t Land, ga naar www.cinemasia.nl of www.lantarenvenster.nl.

CinemAsia  Rotterdam wordt mede mogelijk gemaakt door Kosmopolis Rotterdam, LantarenVenster en China op de Kaap.

 

Reageren?

Er zijn nog geen reacties.

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

« terug naar het programma overzicht «

China op de Kaap © 2022|Webdesign: Gerard Vink - - -