Agenda 2014

Projecten

Geweest

februari
5
april
2
16
23
30
mei
7
14
28
juni
4
9
juli
1
1
september
2
oktober
8
november
24
februari
25
maart
3
april
14
juni
23
september
20
januari
21
februari
6
10
10
mei
18
oktober
16
april
20
oktober
5

Kaap aan Tafel – Afsluiting

» 8 oktober 2011


100 gasten proeven 100 jaar Chinees eten in Nederland bij Kaap aan Tafel

Tien tafels met aan iedere tafel tien gasten: tijdens Kaap aan Tafel op zaterdag 8 oktober a.s. schuiven 100 gasten met verschillende achtergronden aan. Kaap aan Tafel vormt de afsluiting van het jubileumprogramma van China op de Kaap. Op het menu staan groenten uit de Chinese Moestuin, een Chinees restaurantservies dat een tweede leven heeft gekregen en Chinees-Nederlandse fusiongerechten. Kunstenaars en ontwerpers laten de oogst van Chinese Moestuin, Boodschappentassenruil en Cooking up Stories zien. De gerechten die worden geserveerd, komen voort uit kookworkshops en bijeenkomsten die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden.

Heb je al goed gegeten?

Voedsel is, na familie en thuisland China, het belangrijkste op aarde voor een Chinees. Tot voor kort bestond de gebruikelijke begroeting in China uit de vraag of je al goed hebt gegeten. Het is dan ook niet zo gek dat drie van de vijf projecten van China op de Kaap over eten gaan.

Boodschappentassenruil

Het uitgangspunt van Boodschappentassenruil is dat eten een goeie manier is om anderen beter te leren kennen: een Chinees gezin ruilt een gevulde boodschappentas met een gezin met een andere culturele achtergrond. Vervolgens koken zij samen en zo maken zij niet alleen kennis met elkaar, maar ook met elkaars keuken. Erika Blikman documenteerde de ontmoetingen door middel van fotografie en film. De resultaten zijn tijdens Kaap aan Tafel te zien.

Chinese Moestuin

In de Wereldtuin aan de Tolhuisstraat op Katendrecht hebben ontwerpers Yuen Han Lam, Dada Wang en Marlou de Jong de afgelopen maanden samen met vrouwen uit de buurt een Chinese moestuin ontwikkeld. De Chinese Moestuin is inmiddels uitgegroeid tot een ontmoetingsplek waar bewoners niet alleen groenten en kruiden verbouwen en tuiniertechnieken leren, maar ook recepten en verhalen met elkaar uitwisselen.

Servies krijgt tweede leven

Tijdens Kaap aan Tafel worden de gerechten geserveerd op bijzondere borden en schalen: bestaand servies uit Chinese restaurants heeft een tweede leven gekregen door het te bedrukken met een nieuw ontwerp. Tijdens de bijeenkomsten van Cooking up Stories verzamelden Pao Choi en Erika Blikman verhalen over de Chinese eetcultuur in Nederland en herinneringen aan Chinees eten van jongeren en ouderen met een (deels) Chinese achtergrond. Deze herinneringen en verhalen dienden als inspiratie voor het ontwerp van het servies.

Verkoop servies

De verkooppunten van het servies zijn: SS Rotterdam www.derotterdam.com (het servies is tentoongesteld op het Maindek in het meubel van de Coffee Lobby) en vanaf 20 januari 2012 tot en met 3 maart in het Gemaal op Zuid www.gemaalopzuid.nl.  Voor meer informatie kunt u ook een mail sturen naar pao@chinaopdekaap.nl.

Reageren?

Er zijn nog geen reacties.

Helaas, het reactieformulier is op dit moment gesloten.

« terug naar het programma overzicht «

China op de Kaap © 2023|Webdesign: Gerard Vink - - -